plakat-zostan-mikolajem mikolaj

Choć za oknem jesienna aura nasze dzieci już piszą listy do Mikołaja spisując swoje marzenia i oczekując na ich spełnienie….w związku z tym jak co roku chcemy zaprosić Państwa do naszej Akcji Zostań Mikołajem!
polegającym na wcieleniu się w rolę św. Mikołaja
dla jednego konkretnego dziecka z rodziny zastępczej
lub rodzinnego domu dziecka.

Nasze stowarzyszenie Nowy Dom działa od 2008 roku i zrzesza 25 rodzin, w których jest łącznie ok. 100 dzieci. Wszyscy mieszkamy na terenie woj. Podkarpackiego (powiaty: dębicki, jasielski, ropczycko-sędziszowski, leski, krośnieński i strzyżowski).
Misją naszego stowarzyszenia jest „…aby dzieci maiły dom…”, dlatego wspieramy rodziny zastępcze w ich codziennym funkcjonowaniu, przygotowujemy także kandydatów do pełnienia funkcji rodziny zastępczej
i propagujemy idę rodzicielstwa zastępczego.
Istnienie Nowego Domu oraz wszelkie nasze działania są odpowiedzią na wielką potrzebę niesienie wsparcia i pomocy dzieciom, które z różnych powodów nie mogą być w swoich rodzinach. Bardzo nam zależy, aby problemy tych dzieci stały się problemami społeczeństwa, żeby silni część swoich zasobów, możliwości poświęcili na rzecz tych słabszych, często niechcianych i spychanych na margines.
Projekty ZOSTAŃ MIKOŁAJEM jest zaproszeniem dla każdego, kto chciałby wykonać taki pierwszy krok.
Jak działa program:
1. Zainteresowany zgłasza chęć zostania Mikołajem najpóźniej do 10 grudnia 2016 r. wysyłając e-mail na adres: stowarzyszenienowydom@interia.pl (podają numer telefonu kontaktowego oraz adres poczty mailowej lub tradycyjnej).
2. Ochotnik (Mikołaj) otrzymuje list do św. Mikołaja napisany przez dziecko.
3. Mikołaj czyta list i przygotowuje prezent zgodny z prośbą w nim zawartą (maksymalna wartość prezentu do 150 zł)
4. Mikołaj dostarcza prezent do Wskazanego przez nas punktu odbioru (Zawierzbie 36; 39 – 204 Żyraków)
5. Przekazujemy dziecku prezent w imieniu Mikołaja na spotkaniu Mikołajkowym zorganizowanym przez nasze Stowarzyszenie w dniu 17 grudnia 2016 r.
Zapraszamy, Zostań Mikołajem!
Kontakt: Magdalena Koczaj – Kizior, Tel. 509 181 369, magdakoczaj@interia.pl