W dniach 27.10.2012r. i 09.11.2012r. w ramach realizowanego w partnerstwie z Podkarpackim Stowarzyszeniem Rodzicielstwa Zastępczego Wielkie Serce w Łężanach projektu „Działajmy Razem” dofinansowanego przez Fundację POLSAT i  Fundacji Przyjaciółka w ramach programu Rodzina Dom Budowany Miłością, odbyły się szkolenia z zakresu nowej roli, zadań i praw rodzin zastępczych w kontekście nowej ustawy dla opiekunów zastępczych zrzeszonych w organizacjach pozarządowych na rzecz rodzin zastępczych  z terenu województwa podkarpackiego oraz pracowników bezpośrednio pracujących z tymi rodzinami w ramach Organizatora Rodzinnej Pieczy Zastępczej.

Rodziny na każde ze szkoleń dopisały licznie. Gorzej z pracownikami, którzy mają je wspierać, których było zaledwie 8 (MOPS Krosno, PCPR Dębica, PCPR Mielec, PCPR Tarnobrzeg, PCPR Kolbuszowa, PCPR Jasło). Za udział w  szkoleniu uczestnicy nie ponosili żadnych kosztów. Szkolenia odbywały się w gościnnej siedzibie Stowarzyszenia „Wielkie Serce” w Łężanach. Za udział w szkoleniu dziękuję wszystkim i pozdrawiam – prowadzący Magdalena Koczaj – Kizior.

Więcej informacji o projekcie „Działajmy Razem” tutaj.