RADosne i FAScynujące warsztaty

dla dzieci z rodzinnych form pieczy zastępczej w Bieszczadach

Termin: Wyjazd planowany jest w okresie  02 – 08 lipca 2018r. /6 noclegów – 7 dni – zaczynamy obiadem w poniedziałek – zbiórka od godz. 12.00 do 13.30, a kończymy śniadaniem w niedzielę o godz. 9 – dzieci należy odebrać z pensjonatu do godz. 12.00/.

Dla kogo: warsztaty przeznaczone są dla 20 dzieci w wieku  7 – 14 lat, przebywających w rodzinnych formach pieczy zastępczej na terenie woj. podkarpackiego (rodziny zastępcze, rodzinne domy dziecka, posiadających orzeczenie o niepełnosprawności i/lub pozostających w leczeniu z uwagi na zdiagnozowany FAS/FASD (Płodowy Zespół Alkoholowy)  czy RAD czyli problem w sferze przywiązania/, stąd nazwa warsztatów kryjąca w sobie nazwy tych dwóch zaburzeń.

Miejsce wyjazdu: Polańczyk – Pensjonat  „Szeptucha“ ul. Spokojna 28a, 38-610 Polańczyk (+48) 726 194 249) –  https://www.szeptucha.eu/. To  pięknie położony nad brzegiem Jeziora Solińskiego  pensjonat. Dzieci zakwaterowane zostaną w wygodnych 2,3,4 osobowych pokojach z łazienkami. Cena: 400  zł

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tak niski koszt możliwy jest dzięki  uzyskanemu dofinansowaniu z TVP 1 w ramach Akcji Reklama Dzieciom oraz Nowy Styl Group /całkowity koszt to  ok 2000 zł od 1 dziecka/. UWAGA: cena nie zawiera kosztów dojazdu

W programie obozu:

WARSZTATY GRUPOWE z psychologami/pedagogami  dla dzieci z problemami w obszarze przywiązania oraz  płodowego zespołu alkoholowego
PIRACKIE SKARBY – Uzbrojeni w wiosła i mapy wyruszymy w Fiord Nelsona niczym piraci poszukiwacze zaginionego skarbu, ukrytego pośród skalistych brzegów Jeziora Solińskiego
TECHNIKI LINOWE zorganizujemy dla Was zajęcia z technik linowych, które poznamy pod czujnym okiem instruktora. Sprawność będziemy szlifować na wysokości – zajęcia na ściance wspinaczkowej, zjazdy z budynku oraz wejście na przyrządach tzw. „małpach”.
BIESZCZADY CHALLENGE – gra terenowa w tajemniczej dolinie, opuszczonej łemkowskiej wsi. Nauczymy Was podstaw orienteeringu, posługiwania się GPS`m.  Każdy otrzyma mapę terenu z tajemniczymi zapiskami, dzięki którym nie zgubi się na tych nieuczęszczanych szlakach.
REJS JACHTAMI   – komfortowe jachty zabiorą Was na pełen wrażeń rejs po jeziorze, posłuchacie smętnych opowieści lokalnych żeglarzy oraz odkryjecie piękno Soliny.
SEGWAY – przejażdżki sprawnościowe segwayem po torze przeszkód, segway to dwukołowy pojazd żyroskopowy sterowany ruchami ciała
AQUAZORBA – spacer sucha stopa po powierzchni jeziora w wielkiej kuli
DYSKOTEKA W PIANIE  – nudzą Cię zwyczajne dyskoteki ? Masz ochotę naprawdę zaszaleć ? W rytmie największych przebojów zabawimy się podczas wieczornej imprezy z  wielka ilością piany.
WYPRAWA WILCZYM TROPEM – SAMOCHODAMI TERENOWYMI zabierzemy Was na bieszczadzkie bezdroża. Zobaczymy miejsca dostępne tylko nielicznym śmiałkom, którzy bez obaw zapuszczają się w dziewicze, pełne dzikiego zwierza ostępy. Poznamy technikę prowadzenia samochodu terenowego.

oraz leniuchowanie i plażowanie nad zalewem Solińskim 😉