Zaproszenie na

Obóz zimowy wypoczynkowo – wyczynowo – terapeutyczny

„Zimowe Bieszczady”

przygotowany dla wychowanków rodzinnych form pieczy zastępczej

Stowarzyszenie Nowy Dom w Nagawczynie  przedstawia ofertę wyjazdu feryjnego   dla dzieci z rodzin zastępczych:

Wyjazd planowany jest w okresie od 04.02. do 10.02.2015r. /6 noclegów – 7 dni/. Zaczynamy obiadem w dzień pierwszy o 13.00 środa i kończymy śniadaniem wtorek – odbiór dzieci do godziny 12.00/.

Wyjazd planowany jest dla grupy maksymalnie  15 osobowej. Uczestnikami będą   dzieci z rodzin zastępczych /wychowankowie i dzieci biologiczne/ w wieku 7 – 17 lat.

Panujemy tygodniowy wyjazd, w trakcie którego oprócz typowych
i nietypowych atrakcji  zimowych, zabawy i wypoczynku, kluczowym elementem będzie przeprowadzenie zajęć profilaktycznych i edukacyjno – rozwojowych przygotowanych dla dzieci i młodzieży z problemami . Program wyjazdu będzie kładł nacisk na kształtowanie pozytywnego obrazu siebie, podniesienie kompetencji osobistych i społecznych wychowanków, w tym poprawa umiejętności w zakresie komunikacji interpersonalnej, wyrażania emocji, radzenia sobie z problemami przeszłości, odnajdywania siebie w świecie wartości.

Zakwaterowanie: Ośrodek Szkoleniowo Wypoczynkowym SKALNY
w Polańczyku (www.oswskalny.pl), położony w centrum uzdrowiska Polańczyk w zimowej scenerii Jeziora Solińskiego. Do dyspozycji dzieci pokoje 3,4 i 5 osobowe z pełnym węzłem sanitarnym, TV, Internet Wi Fi. Ośrodek posiada dużą świetlicę,  której dzieci będą mogły grać w bilard, piłkarzyki lub darta. Ośrodek posiada kryty basen z brodzikiem oraz strefę SPA z kompleksem saun i łaźni, jacuzzi.

Koszt pobytu jednego dziecka to  680  zł.  Cena zawiera pobyt z wyżywieniem, wykupiony pakiet atrakcji dla każdego dziecka /opis atrakcji poniżej/, pobyt i opiekę  doświadczonej  kadry wychowawczej i 15 – godzinne zajęcia psychoprofilaktyczne przygotowane pod wychowanków z rodzinnych form pieczy. Poniżej wstępny szczegółowy program wyjazdu i zamówionych atrakcji.

UWAGA: Cena nie zawiera kosztów dojazdu – Opiekunowie musieli by dowieść i odebrać dzieci we własnym zakresie!!!

W programie obozu:

Społeczność obozowa – codzienne spotkania  całej grupy i opiekunów, które są okazją do poznawania się i nawiązywania kontaktów pomiędzy wszystkimi uczestnikami – dziećmi i dorosłymi. Tworzymy w ten sposób sytuacje edukacyjną, w której dzieci mogą mieć wpływ na to, co dzieje się na obozie. Sytuacja ta wymaga komunikowania się ze sobą i konkretyzowania oczekiwań oraz planów, a także brania odpowiedzialności za swoje wybory. W razie sytuacji trudnych i konfliktowych – uczy konstruktywnej konfrontacji zarówno z dorosłymi jak i rówieśnikami, jak i z konsekwencjami zachowań. Spotkanie bywa też okazją do zabaw integracyjnych. Może trwać od ½ godz. (kiedy tylko planujemy dzień) do ok. 1,5 godz. ( kiedy np. rozwiązujemy obozowe problemy)

Zajęcia z psychoedukacją – w stałych podgrupach, codziennie (z wyjątkiem niedzieli lub dni kiedy jest realizowany całodzienny program). Celem zajęć jest ułatwienie dzieciom poznawanie się, budowanie relacji opartych na zaufaniu i wzajemnym poszanowaniu, integrację grupy i konstruktywne rozwiązywanie powstających między dziećmi trudności. Cele realizowane są za pomocą zabaw, zadań grupowych, rozmów w kręgu itp. na tematy wynikające z procesu grupy i zapotrzebowań uczestników.
Przykładowe tematy zajęć:
– poznawanie się – w czym jesteśmy podobni, czym różnimy,
– jak komunikować się z innymi bez oceniania i przemocy,
– jak budować zaufanie w kontaktach z innym,
– o emocjach – kiedy przeszkadzają, kiedy pomagają i jak sobie z nimi radzić,
– ja i inni, co pomaga co przeszkadza,
– wpływ umieszczenia w pieczy na moje życie,
– uwalnianie od grania ról,
– uwalnianie od poczucia winy i wstydu związanych z sytuacją życiową wychowanków w pieczy obecną i związana z rodziną pochodzenia.
Zajęcia dopołudniowe i popołudniowe oraz wieczorne to różnorodne propozycje kadry zaplanowane na bazie ich umiejętności, pasji i zamiłowań lub wynikające z zapotrzebowań uczestników oraz rozwijającego się procesu grupowego. Są to różnego rodzaju zajęcia twórcze, artystyczne oraz zabawy grupowe np. podchody, gry terenowe, zajęcia sportowe itd.
W programie znajdują się również takie zajęcia obozowe jak ogniska, dyskoteki, wycieczki. W organizowaniu tych aktywności staramy się pobudzać inicjatywę dzieci i ich zainteresowanie otoczeniem – przyrodą i lokalnymi ciekawostkami, tak aby stawały się współtwórcami, a nie tylko biernymi odbiorcami  pomysłów dorosłych i pod tym kątem wybieramy tzw. atrakcję lokalną.

Harmonogram nie jest sztywną strukturą – stałe są godziny posiłków, początek i zakończenie dnia, spotkania społeczności. Traktujemy go jako niezbędną bazę, która daje poczucie porządku i oparcia, dzięki której możemy pozwolić sobie na swobodę i elastyczność w pozostałym czasie.

Kadra obozu:
Wychowawcy to osoby rzetelnie przygotowane zawodowo i sprawdzone  pod względem umiejętności pracy z dziećmi i młodzieżą. Wychowawcy są w większości absolwentami szkoleń w zakresie pomocy pedagogicznej i terapii w tym w szczególności dla dzieci z zaburzeniami więzi, sami są opiekunami zastępczymi zawodowymi , co umożliwia im aktywne wspieranie rozwoju dzieci z rodzinnych form pieczy w codziennych sytuacjach obozowych i podczas zajęć. Dbamy także o to, by pracowali z nami ludzie, którzy zwyczajnie lubią spędzać czas z dziećmi – we wspólnej zabawie, na rozmowach czy dyskusjach. Co roku podnosimy swoje kompetencje opiekuńczo – wychowawcze  przygotowujące nas  do pracy. Profesjonalna opieka nad dziećmi na obozie, zapewnia rodzicom zastępczym komfort psychiczny, a dzieciom tworzy warunki do zdrowego i twórczego wypoczynku, oraz do nowych doświadczeń społecznych poza środowiskiem rodzinnym i szkolnym.

W ramach wykupionych atrakcji dla uczestników zaplanowano, m.in.:

NARTY i SNOWBORD w programie obozu planujemy  dwa wyjazdy  na stok – na wyciągi narciarskie w Weremieniu WWW.lesko-ski.pl Stok w Weremieniu – doskonale przygotowane, naśnieżane dwie trasy ok. 750 metrów, ratrakowane i oświetlone o zmierzchu.

ŚNIEŻNE SAFARI NA SKUTERACH (przejażdżki 15 minut)

Nie zapomnij o ciepłych butach i wełnianej czapce gdy zabierzemy Cię na

niezapomnianą, pełną przygód przejażdżkę skuterem po zaśnieżonych traktach.

Każdy z Was będzie mógł wraz z instruktorem usiąść za sterami skutera śnieżnego.

ZIMOWE SZKOLENIE BIESZCZADNIKA – podczas szkolenia sprawdzimy Wasze

przygotowanie do przetrwania w trudnych, zimowych warunkach. Nauczymy się

chodzić na nartach, wbijać gwożdzie i strzelać z łuku.

LODOWA ŚCIANA – zajęcia na sztucznej ścianie wspinaczkowej – podczas tych

zajęć przełamiemy barierę strachu i wytrzymałości, poczujemy się jak prawdziwi

zdobywcy ośmiotysięczników.

WYPRAWA NA RAKIETACH ŚNIEŻNYCH – wczesnym rankiem wyruszymy na

rakietach w poszukiwaniu tropów mieszkańców lasów – dzików, jeleni, saren i

wilków. Wyprawę poprowadzi przewodnik doskonale znający ciekawe miejsca i

ukryte ścieżki wiodące brzegiem Jeziora Solińskiego.

WILKI PÓŁNOCY – PSIE ZAPRZĘGI – zabawimy się na śniegu w Bieszczadzkich

Traperów – pionierów zasiedlających dzikie , górskie tereny. Pojedziemy po białym

puchu saniami ciągnionymi przez gromadkę wesołych, kudłatych psów rasy

Malamut. Właściciel tych sympatycznych zwierząt zdradzi przed nami tajniki tresury

psów oraz techniki powożenia tym nietypowym zaprzęgiem

SPA RELAX (2 x po 2 godziny) – zapraszamy na chwilę relaksu w strefie SPA

naszego ośrodka. Do dyspozycji Kryty basen z atrakcjami wodnymi, sauna, łaźnia

parowa, jacuzzi, masaż i solarium.

BIESZCZADZKIE OGNISKO – wieczorem rozpalimy wielkie ognisko w Dymnej

Chacie podczas którego będziemy smażyć kiełbaski i snuć bieszczadzkie opowieści o

traperach, wilkach i niedźwiedziach.

DYSKOTEKA -FLUO PARTY – nudzą Cię zwyczajne dyskoteki ? Masz ochotę

naprawdę zaszaleć ? W rytmie największych przebojów zabawimy się podczas

wieczornej imprezy z laserami i malowaniem świecących tatuaży. Dyskotekę

poprowadzi profesjonalny DJ.

Zapisy uczestników będą trwały do  10 stycznia br. mailowo /email: magdakoczaj@interia.pl lub telefonicznie 509 181 369/.  DECYDUJE KOLENOŚĆ ZGŁOSZEŃ. Do 31.01.2015r. wymagane będzie uregulowanie kosztów obozu. O dofinansowanie kosztów wypoczynku dla wychowanków rodzinnych form pieczy można ubiegać się w swoich właściwych miejscowo PCPR – ach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc prosimy o szybką i przemyślaną decyzję!