17 stycznia br. odbyła się doroczna impreza charytatywna organizowana przez Grupę Nowy Styl. XVI Bal Noworoczny to dla dzieci z domów dziecka i podopiecznych organizacji opiekuńczo-wychowawczych z terenu Podkarpacia niezapomniana rozrywka w gronie rówieśników, ale także okazja, by otrzymać wymarzone prezenty.

Bal noworoczny, to kontynuowana od wielu lat tradycja Grupy Nowy Styl. Tym razem zabawa odbyła się w scenerii średniowiecznego dworu. W balu uczestniczyło ponad 1 100 dzieci (w tym ponad 250 niepełnosprawnych) z 35 placówek/organizacji z całego Podkarpacia. Damy dworu miały okazję zdobyć wiele cennych umiejętności przydatnych w codziennym życiu (m.in. sztukę kaligrafii i zdobienia przedmiotów). Rycerze poznali podstawy fechtunku i płatnerstwa. Wszyscy uczestnicy balu mogli nauczyć się tańców dworskich, spróbować swych sił w sztukach kuglarskich oraz zanikających zawodach rzemieślniczych.

Nasze Stowarzyszenie po raz pierwszy uczestniczyło w charytatywnym balu noworocznym. Wszyscy uczestnicy reprezentujący naszą organizację /zarówno opiekunowie zastępczy, ich dzieci biologiczne i zastępcze/ są bardzo zadowoleni i szczęśliwi, że mogli wziąć udział w tak wspaniałej imprezie. Ilość wrażeń, atrakcji, przygotowanych pyszności zrobiła na nas ogromne pozytywne wrażenie.

Zaproszone placówki oraz organizacje miały niepowtarzalną okazję do zaprezentowania specjalnie przygotowanych herbów, elementów scenografii oraz dworskich strojów. Liczne atrakcje podczas balu, to m.in. pokaz średniowiecznej mody oraz konkursy i zabawy sprawnościowe pokazujące, że aktywność fizyczna to ciekawa alternatywa wobec spędzania wolnego czasu przed komputerem. Reprezentujące naszą organizację dzieci i młodzież w pokazie mody średniowiecznej zajęły zaszczytne pierwsze miejsce!!!

Wielkim finałem balu, jak co roku była wizyta Świętego Mikołaja, który obdarował zgromadzonych gości wymarzonymi prezentami. Na rzecz naszej organizacji został przekazany laptop i urządzenie wielofunkcyjne.

Za zaproszenie do udziału w imprezie oraz otrzymany prezent serdecznie organizatorom dziękujemy!

Magdalena Koczaj – Kizior /Prezes SND/ DSC_0177DSC_0241DSC_0222DSC_0206DSC_0203DSC_0200DSC_0196DSC_0190DSC_0189DSC_0180DSC_0173DSC_0158DSC_0157DSC_0156DSC_0207