W dniach 19-25.08.2014r. mieliśmy przyjemność przebywać wraz z 15 dziećmi z rodzin zastępczych w wieku od 7 do 17 lat z terenu  Podkarpacia na obozie letnim w Polańczyku. Podczas tygodniowego wyjazd, w trakcie którego oprócz typowych i nietypowych atrakcji letnich, zabawy i wypoczynku, kluczowym elementem było też przeprowadzenie zajęć profilaktycznych i edukacyjno – rozwojowych przygotowanych dla dzieci z zaburzonymi więziami. Program wyjazdu kładł nacisk na kształtowanie pozytywnego obrazu siebie, podniesienie kompetencji osobistych i społecznych wychowanków, w tym poprawa umiejętności w zakresie komunikacji interpersonalnej, wyrażania emocji, radzenia sobie
z problemami przeszłości, odnajdywania siebie w świecie wartości.

Miejscem wyjazdu był Ośrodek Szkoleniowo Wypoczynkowym SKALNY
w Polańczyku (www.oswskalny.pl). Ośrodek usytuowany jest na cyplu wysuniętym
w Jezioro Solińskie pośród słynnych Zielonych Wzgórz. Do dyspozycji dzieci  miały 3 – 4 osobowe, komfortowo urządzone i wyposażone pokoje z łazienkami.  Na terenie ośrodka znajduje sie Dymna Chata – miejsce spotkań przy wielkim ognisku, plac zabaw, boisko, restauracja z widokiem na jezioro.

Ponadto na uczestników czekały dodatkowo opłacone atrakcje, jak:

• Wiatr w żagle – uczestnicy i wychowawcy zostali zabrani na pokład dwóch jachtów, gdzie przeżyliśmy wspaniałą przygodę pod żaglami zdobywając odległe zatoki i wyspy jeziora Solińskiego.
  • Warsztaty garncarskie – to bardzo dobre ćwiczenie wyobraźni i sprawdzian zdolności manualnych a przy okazji świetna zabawa. Gotowe garnki, misy, szkatułki lub świeczniki uczestnicy warsztatów zabrali ze sobą do domu.
  • TRIALING CZTEROKOŁOWCEM –  nauka i jazda sprawnościowa czterokołowcami po specjalnie przygotowanym torze. Każdy z uczestników po zapoznaniu sie ze sprzętem miał za zadanie pokonać trasę z terenowymi przeszkodami wraz z instruktorem.
  • WYPRAWA W GÓRY  – NA BIESZCZADZKICH POŁONINACH
    Razem z przewodnikiem wyruszyliśmy  pieszo  na pełen ciekawostek górski szlak na szczyt Połoniny Wetlinskiej 1228 m.n.p.m., w samym sercu Bieszczadzkiego Parku Narodowego. Wędrując połoninami zobaczyliśmy piękne krajobrazy – poznając  najpiękniejsze miejsca ukryte pośród zielonych połonin.
  • Tajemnice Soliny  – Następnie wynajętym autokarem udaliśmy się nad zaporę w Myczkowcach i ja większą zaporę wodną w Polsce nad Soliną. Spacer korona zapory.

W drodze powrotnej widzieliśmy wielki kamieniołom  w miejscowości Bóbka.

Wieczorem spotkaliśmy się w Dymnej Chacie przy ognisku. Podczas pieczenia kiełbasek wspominaliśmy chwile spędzone na szlaku.

• Szkolenie Bieszczadnika  – Zabawiliśmy się w bieszczadzkich traperów – odkrywców dzikich terenów. Uczestnicy mieli okazję rywalizować w takich konkurencjach jak: przeciąganie liny, łucznictwo, rzut siekierą, bieg w workach oraz widowiskowy bieg w nartach. Na zakończenie każdy otrzymał pamiątkowy certyfikat potwierdzający zdobycie bieszczadzkich sprawności. Uczestnicy mieli tez okazję odbyć przejażdżki z przeszkodami SEGWAYEM
  • Techniki linowe – Konkurencje linowe realizowane sa przy pomocy sprzętu alpinistycznego na bezpiecznej wysokości. Zajęcia prowadzone są przez doświadczonych instruktorów, przy wykorzystaniu atestowanego sprzętu alpinistycznego. W programie zabawa na ściance wspinaczkowej oraz budowanie wieży ze skrzynek. Ponadto zorganizowano dla nas bieg na dmuchanym torze Bungiee RUN.
  • Drugi trialing czterokołowcami – tym razem uczestnicy mieli okazję przejechać się samochodami terenowymi w trudnych warunkach w lesie i przeżyć niezapomniane emocje.
  • A wieczorem…DYSKOTEKA W PIANIE Dyskoteki na całym świecie są do siebie podobne…. U nas było inaczej, na naszej dyskotece mogliśmy poszaleć w pianie ! Najnowsze przeboje, profesjonalny DJ, rewelacyjne nagłośnienie. Tylko  na naszym obozie mieliśmy okazję zabawić się w rytm ulubionej muzyki w głębokiej pianie, pośród niesamowitych świateł lasera.

Wszystkim uczestnikom wyjazdu i ich opiekunom serdecznie dziękujemy i zapraszamy na kolejne /już przygotowujemy kolejną niezapomnianą przygodę na ferie zimowe ;-)/

Pozdrawiam

Magda Koczaj – Kizior