Projekty aktualne:

• „PoMOC dla rodzin”

Realizacja projektu: od 1 grudnia 2017 roku do 31 marca 2020 roku

Stowarzyszenie Nowy Dom od 1 grudnia 2017 roku realizuje projekt pt. „PoMOC dla rodzin” – Celem projektu jest wsparcie pieczy zastępczej i procesu jej deinstytucjonalizacji na terenie wojewóztwa podkarpackiego w okresie od 01.12.2017 r.do 31.03.2020 r., poprzez ofertę wieloaspektowego, profesjonalnego systemu wsparcia tych form pieczy, wzrost wiedzy i umiejętności 90 osób w zakresie funkcjonowania zaburzeń i specyfiki dzieci umieszczanych w rodzinnych formach pieczy zastępczej oraz poprawa relacji 90 dzieci i młodzieży (wychowanków z rodzin zastępczych oraz dzieci biologicznych) z otoczeniem

Planowane efekty projektu:

1. Liczba wspartych w programie miejsc świadczenia usług społecznych, istniejących po zakończeniu projektu: 50
  2. Liczba osób u których zminimalizowano skutki zaburzeń neurorozwojowych, poprzez stosowną diagnozę i terapię, a przez to zapobieganie zaburzeniom wtórnym: 45
  3. Liczba osób u których nastąpiło zwiększenie wiedzy nt. funkcjonowania, zaburzeń i specyfiki dzieci umieszczanych w rodzinnych formach pieczy zastępczej: 80
  4. Liczba osób (dzieci i młodzieży umieszczanej w rodzinnych formach pieczy zastępczej), u których nastąpiła poprawa funkcjonowania społecznego: 70
  5. Liczba osób, u których nastąpiło zwiększenie zaufania we własne siły i możliwości: 100
  6. Liczba osób (dzieci i młodzieży z rodzinnych form pieczy) u których nastąpiła poprawa relacji z otoczeniem: 70
  7. Liczba osób (dzieci i młodzieży z FAS/FASD i RAD), u których nastąpiła poprawa funkcjonowania psychospołecznego (zwiększenie zaufania, poczucia bezpieczeństwa, niwelowanie skutków traumy): 70
  8. Liczba osób (dzieci biologicznych) u których nastąpiła poprawa funkcjonowania (poczucie bezpieczeństwa, niwelowanie traumy): 20
  9. Liczba rodzin, u których nastąpiła poprawa funkcjonowania, relacji pomiędzy członkami rodziny dzieci i młodzieży umieszczanej w pieczy zastępczej: 40
  10. Liczba osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym objętych usługami społecznymi świadczonymi w interesie ogólnym w programie: 180
  11. Liczba wydanych specjalistycznych diagnoz /FAS/RAD/rozwoju psychmotorycznego, emocjonalnego, społecznego/ diagnozy inteligencji, osobowości i innych: 104
  12. Liczba osób biorących udział w zajęciach rozwojowo-terapeutycznych dla wychowanków umieszczonych w rodzinach zastępczych i dzieci biologicznych opiekunów: 30
  13. Liczba osób biorących udział w zajęciach socjoterapeutycznych dla wychowanków rodzinnych form pieczy i dzieci biologicznych opiekunów: 20
  14. Liczba szkoleń specjalistycznych dla opiekunów zastępczych: 10
  15. Liczba osób biorących udział w grupie wsparcia dla opiekunów zastępczych: 20
  16. Liczba osób korzystających z poradnictwa specjalistycznego: 55
  17. Liczba osób objętych specjalistycznymi usługami w miejscu zamieszkania rodzin: 20

Grupy docelowe:

1. osoby pełniące funkcję opiekunów zastępczych niezawodowych i zawodowych (w tym zawodowe, pełniące funkcję pogotowia rodzinnego i specjalistyczne) oraz rodzinne domy dziecka
  2. rodziny zastępcze spokrewnione
  3. wychowankowie przebywający w rodzinnych formach pieczy
  4. dzieci biologiczne opiekunów

Zadania, które zostaną zrealizowane w ramach projektu:

1. praca z rodziną, w tym konsultacje i poradnictwo specjalistyczne, specjalistyczna diagnoza dzieci i młodzieży pod kątem FAS/FASD, RAD, innych problemów i zaburzeń wraz z oceną profilu neurorozwojowego
  2. realizacja indywidualnych programów terapeutycznych opracowanych na podstawie diagnozy dostosowanych do potrzeb dziecka i rodziny (m.in. terapia neurologopedyczna, fizjoterapia, psychoterapia, zaburzeń przywiązania, i inne, wsparcie psychologiczno-pedagogiczne dziecka i rodziny),
  3. organizacja spotkań dla rodzin mających na celu m.in. wymianę ich doświadczeń, zapobiegania izolacji, np. w formie grup wsparcia i grup samopomocowych

Budżet projektu:

1. wartość projektu: 426 962,50 zł
  2. wartość dofinansowania: 401 307,50 zł
  3. źródła finansowania:

– wkład Funduszy Europejskich: 362 918,12 zł,

– dotacja celowa: 38 389,38 zł,

– wkład własny: 25 655,00 zł.

Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020
przy współfinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Projekty zakończone: