UWAGA UWAGA – WZNAWiaMY NABÓR NA DARMOWE TUS – y dla dzieci z rodzinnych i instytucjonalnych form pieczy sfinansowane w ramach projektu DOBRY START = BEZPIECZNE LĄDOWANIE

Grupa docelowa dzieci i młodzież z rodzinnych form pieczy w wieku od 3 do 13 lat Organizacja grupy: – liczebność grupy treningowej: 4 do 6 (dzieci 4-6 lat); – 6 do 8 osób (dzieci 7-13 lat);); – zajęcia odbywają się 1x w tygodniu 1 godz. i wznowiane są od września br.

dopisywć można się do dwóch grup:
1. w Strzyżowie – budynek Niepublicznego przedszkola Krasnale w Strzyżowie ul. Łukasiewicza 27 – zapisy Karolina Zaręba tel. 665 211 889

2. Zawierzbie 36; 39 – 204 Żyraków – siedziba Stowarzyszenia Nowy Dom – zapisy Magdalena Koczaj – Kizior tel. 509 181 369

TUS – y to co tygodniowe treningi umiejętności społecznych dla 2 grup wiekowych – 3- 6 lat, 7 do 13 lat.
Zajęcia te skierowane są do dzieci mających trudności w kontaktach społecznych, a szczególnie, gdy zdiagnozowano u nich Zespół Aspergera, ADHD, autyzm wysokofunkcjonujący, FAS/FASD, RAD i spektrum tych zaburzeń, zaburzenia zachowania, więzi, trudnościami z radzeniem sobie z emocjami. Jest też skuteczny dla dzieci nieśmiałych, wycofanych, reagujących lękiem, a także mających trudności z nawiązywaniem i utrzymywaniem relacji zarówno z rówieśnikami, jaki i dorosłymi, przestrzeganiem norm społecznych, adaptacją do nowych sytuacji.

Zajęcia mają na celu poprawę funkcjonowania w sytuacjach społecznych poprzez zmianę zachowań nieakceptowanych na pożądane i akceptowane społecznie. Sesje treningowe będą prowadzone w sposób atrakcyjny dla dzieci z połączeniem dobrej zabawy z nauką. Celem zajęć jest: trening umiejętności społecznych trening umiejętności komunikacyjnych trening modyfikowania zachowań na bardziej aprobowane społecznie umiejętność współpracy w grupie praca nad przestrzeganiem zasad metody radzenia sobie z emocjami uczenie się rozpoznawania emocji i potrzeb odreagowania napięć emocjonalnych kształtowanie umiejętności rozwiązywania konfliktów