Zaproszenie na

zimowisko w Bieszczady przygotowane dla

wychowanków rodzinnych form pieczy zastępczej

Stowarzyszenie Nowy Dom w Nagawczynie  przedstawia ofertę warsztatów wyjazdowych dla wychowanków rodzinnych form pieczy zastępczej:

Wyjazd planowany jest w okresie 15 – 21 lutego 2016r. /6 noclegów – 7 dni – zaczynamy obiadem w poniedziałek 15.02.2016r. – zbiórka od godz. 12.30 do 13.30, a kończymy śniadaniem w niedzielę o godz. 9 – dzieci należy odebrać z ośrodka do godz. 12.00/. Obóz organizowany jest  dla 20 dzieci z rodzinnych form pieczy zastępczej w wieku 7 – 18 lat. Panujemy tygodniowy wyjazd, w trakcie którego oprócz typowych i nietypowych atrakcji zimowych, zabawy i wypoczynku, kluczowym elementem będzie przeprowadzenie warsztatów psychoedukacyjnych podnoszących kompetencje społeczne wychowanków rodzinnych form pieczy. Program wyjazdu będzie kładł nacisk na kształtowanie pozytywnego obrazu siebie, podniesienie kompetencji osobistych i społecznych wychowanków, w tym poprawa umiejętności w zakresie komunikacji interpersonalnej, nazywania i wyrażania emocji, radzenia sobie z problemami przeszłości, odnajdywania siebie w świecie wartości.

Miejscem wyjazdu jest Solina –  Ośrodek Szkoleniowo Wypoczynkowym SKALNY
w Polańczyku (www.oswskalny.pl). Ośrodek usytuowany jest na cyplu wysuniętym w Jezioro Solińskie pośród słynnych Zielonych Wzgórz. Do dyspozycji dzieci komfortowe pokoje 3,4 i 5 osobowe z łazienkami. Na terenie ośrodka znajduje się Dymna Chata – miejsce spotkań przy wielkim ognisku.

W/w warsztaty wyjazdowe realizowane i dofinansowane  będą w ramach projektu pn. „NAUKA ŁATWA SZTUKA” – wyrównywanie szans edukacyjno – społecznych wychowanków rodzinnych form pieczy zastępczej. Na realizację w/w projektu, decyzją Ministra Pracy i Polityki Społecznej otrzymaliśmy dotację z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w wysokości na to konketnie zadanie po 450 zł/osobę.

Opiekunowie muszą więc uiścić jedynie symboliczną dopłatę za udział dziecka w wyjeździe oraz zapewnić dojazd dziecku do i z Ośrodka!

W ramach wykupionych atrakcji dla uczestników zaplanowano, m.in.:

BIESZCZADZKIE OGNISKO – wieczorem rozpalimy wielkie ognisko w Dymnej Chacie podczas którego będziemy smażyć kiełbaski i snuć bieszczadzkie opowieści o traperach,wilkach i niedźwiedziach.

WYPRAWA NA RAKIETACH ŚNIEŻNYCH – wczesnym rankiem wyruszymy na rakietach w poszukiwaniu tropów mieszkańców lasów – dzików, jeleni, saren i wilków. Wyprawę poprowadzi przewodnik doskonale znający ciekawe miejsca i ukryte ścieżki wiodące brzegiem Jeziora Solińskiego.

SPA RELAX (4 x po 2 godziny) – zapraszamy na chwilę relaksu w strefie SPA naszego ośrodka. Do dyspozycji Kryty basen z atrakcjami wodnymi, sauna, łaźnia parowa, jacuzzi.

KULIG Z OGNISKIEM – pęd mroźnego powietrza wdzierającego się pod czapkę, sanie zaprzęgnięte w zawsze zadowolone bieszczadzkie ogiery. Kulig zakończymy ogniskiem z kiełbaskami i gorącą herbatą.

DYSKOTEKA -FLUO PARTY – nudzą Cię zwyczajne dyskoteki ? Masz ochotę naprawdęzaszaleć ? W rytmie największych przebojów zabawimy się podczas wieczornej imprezy z laserami i malowaniem świecących tatuaży. Dyskotekę poprowadzi profesjonalny DJ.

W zależności od warunków pogodowych oraz wieku i poziomu sprawności uczestników w/w pakiet może być modyfikowany na rzecz innych zamiennych atrakcji.

Informacje dotyczące zgłoszeń uczestników:

Zapisy uczestników będą trwały do 15 stycznia 2016r. mailowo /email: magdakoczaj@interia.pl lub telefonicznie 509 181 369/.