Od 26 wrześnie do 27 października br. dzięki współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu  przekazaliśmy na rzecz dzieci z rodzinnych form pieczy zastępczej ok. 30 ton owoców i warzyw objętych embargiem.  Największą część tej ilości stanowiły przepyszne jabłka.  Dobrej jakości marchew, kapusta, śliwki, kalafiory, brokuły, papryka, gruszki  – zamiast się zmarnować – trafiły do osób potrzebujących z terenu Podkarpacia /głównie osób zrzeszonych bądź korzystających ze wsparcia naszej organizacji/.
Nic nie zostało zmarnowane. Wydawanie żywności, a następnie jej przetwarzanie, wymiana przepisów i komponowanie dzięki nim zdrowych posiłków dla naszych podopiecznych dało nam wiele radości.  Świeże owoce i warzywa są elementem prawidłowej diety , co jest istotne przy komponowaniu posiłków dla naszych dzieci.
W rolnictwie marnuje się ponad 33% upraw rolnych. Owoce i warzywa marnują się na etapie upraw, transportu, magazynowania i handlu. Produkty rolne marnują się także na dużą skale w sytuacjach kryzysowych takich jak, tegoroczne objęcie embargiem polskich warzyw i owoców przez Federacje Rosyjską.

Dzięki bankom żywności udało się uratować polskie warzywa i owoce.

Serdecznie  dziękujemy prezesowi i pracownikom Banku Żywności w Tarnobrzegu!!!!

SAMSUNG CAMERA PICTURES